Saturday 14 April 2012

GORENG PUCUK PAKU DENGAN IKAN BILIS



Bahan-bahan


1 ikat pucuk paku (potong kecil-kecil dan bersihkan )
1 biji cili merah ( potong bulat )
3 ulas bawang merah ( dimayang)
2 ulas bawang putih ( dimayang)
sejemput ikan bilis
1/4 cawan air
4 sudu makan kicap manis ADABI
3/4 sudu kfc garam
minyak untuk menumis


Cara-cara


1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing , angkat dan ketepikan
2. Menggunakan minyak yang sama tumis bawang yang dimayang hingga naik baunya
3. Masukkan kicap, air dan garam  (kalau suka letakkan sedikit serbuk perasa )
4. Bila mendidih, masukkan pucuk paku dan cili merah
5. Balik-balikkan seketika dan akhir sekali masukkan ikan bilis
6. Kacau hingga sebati dan angkat

0 comments:

Post a Comment