Saturday 21 April 2012

IKAN SOLOK


Bahan-bahan


1 kg ikan kembung
4 batang serai ( potong kecil-kecil )
1/2 cekak pucuk daun kesum ( potong kecil-kecil )
1 1/4 cawan kelapa parut
1 biji bawang besar dipotong dadu
1 sudu besar lada hitam (tumbuk kasar)
1sudu kfc garam
Minyak untuk menggoreng


Cara-cara
1. Bersihkan ikan, belah belakang, buang tulangnya
2. Asingkan isi ikan dan kulitnya
3. Cincang isi ikan dan  campurkan dengan serai, daun kesum, kelapa parut, bawang besar, lada hitam dan garam. Gaul sebati.
4.Kulit ikan disapu dengan sedikit garam dan sumbatkan campuran isi ikan tadi sehingga membentuk ikan yang
sempurna  
5. Goreng ikan dengan menggunakan minyak banyak dan api sederhana.
6. Siap untuk dihidang

0 comments:

Post a Comment