Wednesday 2 May 2012

DAGING MERAH ALA THAI


Bahan-bahan


600 gram daging dipotong kepada 6 bahagian
Pewarna merah ( NA guna pewarna sirap )
1 biji buah tomato (belah 12)
2 biji cili merah dipotong serong
8 biji cili padi diketuk ( NA potong ditengah je )
1 tangkai daun bawang ( potong 1 inci )
2 ulas bawang putih dicincang
6 sudu makan tomato sos KIMBALL
5 sudu makan cili sos MAGGI
2 helai daun limau purut
1 1/2 sudu makan gula (kurangkan jika tidak suka manis)
2 sudu kfc garam
1 sudu kfc serbuk perasa
1/2 cawan air
minyak secukupnya


Cara-cara


1. Rebus daging dengan pewarna merah sehingga empuk 
2. Potong daging nipis-nipis
3. Gorengkan daging sekejap dan ketepikan
4. Panaskan minyak dan tumis bawang putih cincang hingga wangi
5. Masukkan cili sos dan tomato sos dan kacau-kacaukan sebentar
6. Masukkan air, garam dan serbuk perasa
7. Bila kuah agak pekat masukkan daging
8. Balik-balikkan sebentar, kemudian masukkan semua bahan2 yang lain
9. Balik-balikkan sekali lagi dan angkat



0 comments:

Post a Comment