Saturday 5 May 2012

SINGGANG DAGING

 Bahan-bahan


1/2 kilo daging
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 sudu makan cili giling (kurangkan jika tidak suka pedas )
3 keping asam keping ( kurangkan jika tidak suka masam)
3 sudu kfc garam
1 sudu kfc serbuk perasa
1 sudu makan biji ketumbar ( goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar)
Air secukupnya


Cara-Cara
1. Bawang merah dan bawang putih dikisar
2. Halia dan lengkuas dipotong memanjang
3. Daging dibersihkan dan direbus dengan halia dan lengkuas selama 1 jam
4. Semasa proses merebus pastikan air sentiasa ditambah supaya masakan tidak kering
5. Selepas 1 jam masukkan bawang yang dikisar dan cili giling
6. Masak lagi selama 45 minit. Dalam proses ini juga pastikan air sentiasa ditambah supaya masakan tidak kering
7. Akhir sekali masukkan asam keping, garam, serbuk perasa dan ketumbar
8. Masak lagi selama 10 hingga 15 minit 
9. Tutup api dan masakan siap untuk dihidangkan

0 comments:

Post a Comment