Saturday 4 August 2012

PIE TEE


Kulit Pie Tee

4 sudu besar tepung gandum 
3/4 cawan tepung beras 
3/4 cawan air 
1 biji telur 
secubit garam 
serbuk lada sulah secukup rasa 
1 sudu teh air kapur 
1 sudu teh gula/bahan perasa 

caranya: 

1.Bancuh kesemua bahan sehingga sebati dan putar dgn pemutar kek sehingga berbuih. perap 20 minit... 
2.panaskan minyak dlm kuali comel. minyak mesti tengelam acuan pie tee. 
letakan acuan sehingga panas. 
2.celupkan acuan yang telah panas ke dalam adunan tadi. (sila guna cawan supaya senang nak pegang) 
3.celup sehingga separas bunga acuan. 




4.kemudian masukkan ke dalam minyak panas tadi. (api sederhana) 
tengelamkan acuan tadi kemudian angkat sedikit supaya tepung akan lekang dari acuan dan membentuk topi kembang..

                                                     seperti membuat kuih loyang/ros

5.bila dah kembang terus memegang acuan pada tahap topi kembang .. jika di angkat atau di rendam terlebih nanti topi itu tidak kan menjadi. 
6.teruskan sehingga kekuningan baru dikeluarkan dari acuan. kalau dikeluarkan awal nanti pie tee akan senget bengge 

Inti:

1 keping tauhu putih potong dadu kecik 
carot dan sengkuang  diparut halus 
timun potong memanjang 
sedikit taugeh 
1.tumiskan bawang putih ketuk bersama udang geragau sehingga wangi 
2.masukkan tauhu goreng sehingga masak 
3.masukkan sayuran tadi dan sedikit sos tiram 
4.goreng sebentar sahaja. Biarkan sejuk dan sedia untuk diguna
(NA letak sayur-sayur  dan taugeh yang dicelur je…tauhu dan sos tiram tak sempat cari)

Bahan sos:

1 biji cili merah 
5 biji cili padi 
1 biji bawang putih 
1 biji buah tomato dibuang biji 

blend kesemua bahan menggunakan air yg secukupnya sehingga halus. 
tambahan: 
3 sudu besar sos cili 
sedikit kicap pekat 
gula dan garam sesedap rasa 
panaskan bahan mesin bersama bahan tambahan tadi bersama sehingga pekat. sedia untuk digunakan. 
(Nak cepat lagi NA pakai sos cili thai je….tak buat pun sosnya….)


0 comments:

Post a Comment