Monday 12 November 2012

PUDING BISKUT SULTANA


Bahan-bahan

1 bungkus agar-agar strip (20gm)
5 cawan air
1 cawan gula (kurangkan jika tidak suka manis)
1 ketul buttercup (250gm)
3 biji telur
1 cawan tepung kastad
1 tin susu cair
Biskut sultana secukupnya
1 sudu teh esen vanilla
Pewarna hijau dan kuning

Cara-cara
1. Tepung kastad dicampur dengan susu cair dan kacau sehingga rata
2. Blend bahan no.1 bersama-sama dengan buttercup dan telur sehingga sebati dan ketepikan
3. Masak agar-agar bersama-sama dengan air dan gula sehingga agar-agar hancur
4.Setelah agar-agar hancur masukkan bahan yang telah diblend tadi dan juga esen vanilla
5.Kacau adunan sehingga agak pekat dan tutup api
6.Bahagikan adunan kepada dua bahagian, Satu diwarnakan hijau dan satu lagi kuning
7. Sediakan  loyang dan basahkan loyang tersebut dengan sedikit air supaya mudah mengeluarkannya nanti
8.Ambil beberapa senduk adunan hijau dan ratakan di dalam loyang. Kemudian susunkan biskut mengikut kreativiti anda. Seteruskan sendukkan pula adunan kuning dan ratakan. Buatlah lapisan ini sehingga adunan dan biskut habis
9. Setelah siap sejukkan dahulu sebelum dimasukkan ke dalam peti ais


0 comments:

Post a Comment