Monday 18 March 2013

KEK CHEESE JELI KOKTEL



Lapisan biskut
200gm biskut marie (dikisar halus)
100gm mentega (dicairkan)

Lapisan kek
250gm keju krim
200ml krim putar tenusu (uht whipping cream)
15gm gelatin halal
60ml air
80gm gula kastor

Lapisan Jeli
50gm serbuk agar-agar
100gm gula kastor
500ml air
1 tin buah-buahan campuran (fruit cocktail)

  
Cara membuat:

1.Lapisan biskut: Cairkan mentega dan tuangkan mentega cair ke dalam biskut dan gaul sebati.Ratakan pada acuan tin springform bersaiz 8 inci dan tekan padat.Masukkan dalam peti sejuk 30 minit.
2.Lapisan kek: Krim putar dipukul hingga kembang dan pekat.Simpan sebentar dalam peti sejuk.
3.Pukul keju krim dan gula hingga kembang dan berkrim.
4.Gelatin dan air disatukan dan panaskan atas double-boiler hingga cair.Sejukkan sebentar hingga suam dan masukkan dalam adunan keju tadi.Kacau sebati.Masukkan krim putar tadi dan gaul sebati.
5.Masukkan ½ tin buah-buahan (tanpa air) dalam adunan lapisan kek.Gaul rata.
6.Tuangkan atas lapisan biskut tadi dan ratakan.Masukkan dalam peti sejuk selama 1 jam supaya ia keras sedikit.
7.Lapisan jeli: Satukan serbuk agar-agar,gula kastor dan air.Masak hingga mendidih.Biarkan ia menjadi suam.Taburkan separuh buah-buahan atas kek yang telah keras tadi.Tuangkan agar-agar yang telah suam keatasnya.
8.Simpan semula dalam peti sejuk lebih kurang 3 jam lagi hingga keras.

0 comments:

Post a Comment