Bahan-bahan
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1/2 inci kunyit hidup (atau 1 sudu makan serbuk kunyit )
*semua bahan diatas diblend/kisar dengan 1/2 cawan air
1/2 ekor ayam dipotong mengikut kesukaan dan dibersihkan
2 senduk cili giling (kurangkan jika tidak mahu pedas)
1/2 cawan kerisik
3 batang serai diketuk
6 helai daun limau purut
2 senduk minyak untuk menumis
Air secukupnya
garam dan gula/serbuk perasa
Cara Membuatnya
1. Tumis bahan yang telah dikisar hingga naik baunya
2. Masukkan cili giling dan tumis lagi
3. Masukkan ayam dan kacau-kacaukan sebentar
4. Masukkan air dan masaklah sehingga ayam hampir empuk. Tambah air jika masakan agak kering
5. Kemudian masukkan kerisik, serai dan daun limau purut. Kacau sehingga ayam masak
6. Sebelum diangkat perisakan dengan garam dan gula atau serbuk perasa.
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1/2 inci kunyit hidup (atau 1 sudu makan serbuk kunyit )
*semua bahan diatas diblend/kisar dengan 1/2 cawan air
1/2 ekor ayam dipotong mengikut kesukaan dan dibersihkan
2 senduk cili giling (kurangkan jika tidak mahu pedas)
1/2 cawan kerisik
3 batang serai diketuk
6 helai daun limau purut
2 senduk minyak untuk menumis
Air secukupnya
garam dan gula/serbuk perasa
Cara Membuatnya
1. Tumis bahan yang telah dikisar hingga naik baunya
2. Masukkan cili giling dan tumis lagi
3. Masukkan ayam dan kacau-kacaukan sebentar
4. Masukkan air dan masaklah sehingga ayam hampir empuk. Tambah air jika masakan agak kering
5. Kemudian masukkan kerisik, serai dan daun limau purut. Kacau sehingga ayam masak
6. Sebelum diangkat perisakan dengan garam dan gula atau serbuk perasa.
Mohon share
ReplyDeleteSedapnye..nk cuba la.tq
ReplyDelete